Tiiviysmittaus osana energiatodistusta.
1.7.2012 voimaan astuneissa rakennusmääräyksissä, rakennuksen vaipan ilmanpitävyys kuuluu yhtemä osana lämpöhäviöiden tasauslaskennan piiriin. Muita osia ovat mm. U-arvo (lämmönläpäisykerroin) niin seinille, yläpohjalle kuin alapohjallekinja ilmanvaihdon lämmöntalteenoton hyötysuhde.
Kun pien- tai rivitalolle laaditaan energiatodistusta ja halutaan käyttää parempaa q50-arvoa kuin heikoin sallittu arvo eli 4,0 1/h on rakennuksen ilmanvuotoluku todennettava joko mittaamalla tai ilmoitusmenettelyllä. Ilmoitusmenettely on talotehtaille suunnattu menetelmä, missä jokaiselle talotyypille tehdään tiiviysmittausten sarja millä määritellään koko talotyypille oma ilmanvuotoluku. Hyvä ilmanpitävyys parantaa rakennuksen energitehokkuusluokkaa energiatodistuksessa ja sillä voidaan kompensoida tarvittaessa rakennuksen muita lämpöhäviöitä.
Ilmanvuotoluokat q50
- <0,6 Passiivitalon vaatimus
- energiansäästö >10% -
<1,0 Erittäin hyvä
- energian säästö 7...10% - 1,0-2,0 Hyvä
- energian säästö 0...7% - 2,0 Rakennusmääräysten vertailutaso
- 2,0-3,0 Tyydyttävä
- energiankulutus kasvaa 0...7% - 3,0- 4,0 Huono
- energian kulutus kasvaa 7...14% - > 4,0 Erittäin huono
- ei täytä nykyisten rakennusmääräysten vaatimuksia - - energiakulutus kasvaa yli 14%
(Vertailuarvoina käytetty rakennusmääräysten vertailutasoa.)
- Rakennuksen oikea kosteustekninen toiminta estää lämpimän sisäilman tiivistymisen rakenteisiin ja ehkäiseen näin otollisten olosuhteiden muodostumisen mikrobeiden ja homeiden kasvulle.
- Pienentää energian kulutusta ja vähentää näin lämmitysenergian tarvetta.
- Parantaa asumisviihtyvyyttä pienentämällä vedontunnetta ja estämällä hajujen imeytymisen alipaineen vaikutuksesta rakennukseen sisälle.